Pigwa wielkoowocowa gruszkowa to gatunek małego drzewa zrodziny
różowatych (Rosaceae), spokrewniony z gruszą.
Istnieje wiele odmian, stosowanych głównie jako
podkładki do szczepień, a tylko jedna odmiana odużych owocach, zwana
właśnie wielkoowocową, ma znaczenie jako drzewo owocowe. Owoce nie nadają się do bezpośredniego spożycia, ale są świetnym materiałem na przetwory. Nazwa łacińska rośliny pochodzi od miejscowości Cydon na Krecie, gdzie już w starożytności uprawiano ten gatunek.
Białe, duże kwiaty (osiągają do 5 cm średnicy) wydzielają przyjemny, intensywny zapach, a drzewo w czasie kwitnienia wygląda bardzo dekoracyjnie. Owoce dojrzewają
od września do października, duże (nawet do 250g), koloru żółtego o bardzo przyjemnym aromacie.
Miąższ jest twardy i mało soczysty, ale bardzo aromatyczny, dzięki czemu pigwa jest idealnym owocem do przetworów, konfitur, dżemów, nalewek, czy galaretek.
Świetna jako dodatek do ciast czy herbaty. Zawiera dużo witaminy C, oraz mikroelementów żelaza, miedzi, boru, niklu tytanu, glinu i manganu.
Dobrze rośnie tylko na glebach żyznych, ciepłych, dostatecznie wilgotnych. W warunkach gdzie przez długi czas utrzymuje się woda oraz przy zbytnim przesuszeniu gleby reaguje osłabieniem wzrostu i zrzucaniem zawiązków. Pigwa wymaga lekko kwaśnego odczynu gleby (pH 5,9-6,5). Ze względu na niską mrozoodporność należy ją posadzić w cieplejszych rejonach, na osłoniętym od wiatrów stanowisku.
SZCZEGÓŁOWY OPIS
Rodzaj rośliny:
krzew lub małe drzewo z rodziny różowanych spokrewnione z gruszą.
Zastosowanie:
owoce nie nadają się do bezpośredniego spożycia, idealnym owocem do przetworów, konfitur, dżemów, nalewek, czy galaretek. Roślina spełnia również
funkcje dekoracyjne.
Kwiaty: Osadzone pojedynczo, ukazujące się po rozwoju liści, o kolorze białym, bladoróżowym do różowego. Obcopylne, pięciokrotne o 15-25 pręcikach i jednym słupku. Kwitnie na przełomie maja i czerwca.
Owoce:
duże, dochodzące do 250g, cytrynowożółte owoce, o kształcie
wydłużonej gruszki. Twardy i mało soczysty miąższ, ale za to bardzo
aromatyczny.
Liście:
Jajowate do owalnych, całobrzegie, wierzchnia strona naga, lekko błyszcząca, spodem kutnerowato filcowate, z owłosionym ogonkiem.
Zbiór:
owoce dojrzewają od września do października.
Stanowisko: najlepiej rośnie na stanowiskach
osłoniętych od wiatru.
Warunki glebowe: gleby żyzne, ciepłe, dostatecznie wilgotne.
Odporność na warunki zimowe:
raczej niska mrozoodporność, w pierwszych latach po posadzeniu powinna być osłaniana na zimę.
Odporność na choroby i szkodniki:
Najgroźniejszą chorobą pigwy jest zaraza ogniowa.
DODATKOWE WIADOMOŚCI
Owoce Pigwy wielkoowocowej początkowo są omszone, później pokryte woskowym nalotem. Mają średnio długość około 10 cm, lecz na okazach dziko rosnących są one znacznie mniejsze. Dojrzewają w październiku, a po zerwaniu powinny kilka dni, a nawet tygodni poleżeć w domu.
Nabierają wówczas żółtej barwy i silnego aromatu.
W warunkach naturalnych pigwa jest mocno rozgałęzionym krzewem lub drzewem o krótkim pniu. W formie krzewu osiąga wysokość 2 - 3 m, natomiast jako drzewo dorasta nawet do 5m wysokości. Młode pędy pigwy są filcowato owłosione, cienkie z bardzo małymi pączkami liściowymi. Kwiaty rozwijają się bardzo późno tj. w końcu maja lub na początku czerwca. Zazwyczaj krótkich pędów wyrastających wiosną. Są o białym lub lekko różowym zabarwieniu i wyjątkowo dużych rozmiarach. Większość odmian pigwy nie zapyla się własnym pyłkiem toteż dla zapewnienia normalnego owocowania trzeba sadzić 2 - 3 jednocześnie kwitnące odmiany.
Pigwa kwitnie bardzo późno w czasie gdy większość drzew ma kwitnienie dawno za sobą. Późnym latem i jesienią elementem dekoracyjnym są duże cytrynowożółte owoce. Również ciemnozielone liście i pokrój roślin wyróżniają pigwę spośród innych drzew owocowych. Z pigwy można założyć luźny dekoracyjny żywopłot. W tym celu drzewka należy posadzić w rzędzie co około 60 cm i ciąć corocznie jak przy formowaniu korony osiowej jabłoni,. W takiej formie pigwa nieco słabiej owocuje ale tworzy oryginalny żywopłot już w ciągu 2 - 3 lat.
Oprócz zastosowania w kuchni, owoce pigwy mają również zastosowanie w lecznictwie.
Wykazują działanie ochładzające, kojące, powlekające i rozmiękczające. Stosowane są w postaci naparów wstanach zapalnych jamy ustnej, gardła i żołądka, a zewnętrznie do gojenia stanów zapalnych spojówek, odmrożeń, zajadów, hemoroidów ijako środek leczniczy i kosmetyczny dla wzmocnienia cebulek włosowych.
Bogatym surowcem leczniczym są także cenne nasiona pigwy. Pozyskuje się je jesienią z owoców tego krzewu.
Napar z pigwy. Aby z nasion wydzielił się śluz, należy je moczyć od 3 do 5 godzin. Pić według wskazań lekarza lub trzy razy dziennie.
PRZEPIS DNIA
,,Ciasto z pigwą i orzechami włoskimi "
Składniki: 250 g margaryny, 90 g cukru, 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią, pół laski wanilii, 4 żółtka, 4 białka, 300 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 duża pigwa, dwie garstki pokruszonych orzechów włoskich, łyżeczka cukru waniliowego. .
Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180`C. Na sam początek należy miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz ziarenkami wanilii na puszystą masę, następnie kolejno dorzucać żółtka wciąż mieszając. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy połowę do masy maślanej. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Połowę przesiewamy do ciasta i lekko całość mieszamy. Następnie dodajemy drugą część piany i mąki i mieszamy do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (można ją również posmarować masłem i oprószyć mąką albo bułką tartą), na wierzch kroimy na drobne kawałeczki pigwę (lekko wklepując w ciasto) i posypujemy orzechami włoskimi i cukrem waniliowym. Pieczemy około 50 minut (pod koniec sprawdzamy patyczkiem).
Dobra żona tym się chlubi, że gotuje co mąż lubi ! Smacznego!
NA FOTOGRAFII
Pigwa wielkoowocowa gruszkowa
DLACZEGO WARTO KUPIĆ ROŚLINY U NAS
Wszystkie sadzonki drzew i krzewów owocowych staramy się dostarczać w bardzo dobrym stanie, zdrowe i zadbane.
Dokładamy wszelkich starań, aby wygląd materiału sadzeniowego spełniał Państwa oczekiwania. Poza tym na większości stron naszych ofert
na ostatnim zdjęciu poniżej przedstawiamy wygląd przykładowych rzeczywistych sadzonek, aby każdy mógł zobaczyć co
kupuje.
W okresie zimowym, wczesnowiosennym lub późnojesiennym możliwe są braki poszczególnych
gatunków, co naturalnie związane jest z sezonem wegetacyjnym roślin. Sadzonki często mają naturalnie przycięte czubki celem rozkrzewienia się pędu głównego.
Sadzonki drzew i krzewów owocowych przeważnie wysyłane są w formie paczki kartonowej.