|
Cena: 29.90 zł/szt
|
|
|
pnącza Winorośl amurska Pnr93 - Vitis amurensis |
|
|
|
|
Winorośl amurska Vitis amurensis
|
|
PODSTAWOWE WIADOMOŚCI
Vitis amurensis jest niezwykle
oryginalnym gatunkiem winorośli. Przez wielu uprawiana głównie ze względu na
walory dekoracyjne. Imponujące swoim rozmiarem, mięsiste liście wyróżniają się różnorodną, pięcio- lub trójklapową budową. Zawieszone na wspinających się po podporach pędach tworzą
atrakcyjną, naturalną osłonę murów, ścian czy też ogrodzeń. Jesienią pnącze przeistacza się w
artystyczną, wielobarwną mozaikę. Liście o tej porze roku przybierają bowiem
fantazyjne kolory, począwszy od żółtego, poprzez pomarańczowy, szkarłatny, a kończąc na brązowym.
Dekoracyjność winorośli amurskiej często powoduje, że nie zauważa się jej innych walorów. Pojawiające się jesienią owoce nie są zbyt imponujące. Ale te drobne, granatowe winogrona o kwaskowatym smaku
świetnie nadają się do produkcji lub podbarwiania wina. Z kolei
liście winorośli amurskiej są doskonałym dodatkiem do sałatek. Z uwagi na ich wielkość
wykorzystywane są również do przygotowywania tradycyjnej potrawy - gołąbków.
|
|
SZCZEGÓŁOWY OPIS
- Rodzaj rośliny: pnącze, roślina okrytonasienna, należy do rodziny winoroślowatych, rząd winoroślowce.
- Zastosowanie: w naszym kraju głównie jako pnącze dekoracyjne ze względu na przepiękne przebarwienia liści jesienią. Polecane jako roślina osłonowa na duże i mniejsze powierzchnie, typu ściany, mury, altany, ogrodzenia. Trochę niedoceniane jeśli chodzi o wykorzystanie kulinarne. Drobne i kwaśne owoce niechętnie spożywane są na surowo, ale rewelacyjnie spisują się w przetwórstwie (dżemy, soki, galaretki). Dodają również należnego kolorytu winu. W gastronomii z powodzeniem można wykorzystać również duże i zdrowe liście winorośli amurskiej. Liście można faszerować nadzieniem i przyrządzać niczym tradycyjne gołąbki.
- Wielkość: vitis amurensis osiąga około 15 m.
- Kwiaty: drobne, o zielonej barwie, zebrane w grona.
- Kwitnienie: maj - czerwiec.
- Owoce: odmiana wczesna, owocowanie wrzesień-październik, dekoracyjne grona złożone z licznych drobnych, kulistych jagód. Pojedyncza kiść osiąga około 25 cm długości i wagę około 250 g. Czarna lub ciemnofioletowa skórka owoców jest stosunkowo gruba. Owoce są jadalne, aczkolwiek ich miąższ jest dość kwaśny. Z tego powodu owoce wykorzystywane są głównie do produkcji lub podbarwiania wina.
- Liście: sezonowe, wyjątkowo dekoracyjne, różnorodne pod względem budowy - owalne pojedyncze, trójklapowe lub pięcioklapowe. Gatunek wyróżnia się rozmiarem liści, mogą osiągać do 25 cm długości. O ciemnozielonej barwie, grube i pomarszczone. Jesienią pięknie się wybarwiają osiągając szkarłatną barwę.
- Pokrój: pnącze.
- Stanowisko: od stanowisk słonecznych do półcienistych, w słońcu lepiej owocuje.
- Warunki glebowe: małe wymagania co do jakości gleby, preferuje gleby kwaśne, ewentualnie obojętne, wilgotne.
- Odporność na warunki zimowe: roślina niezwykle odporna na mróz.
|
|
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Winorośl amurska jest pnączem
szybko rosnącym. Roczny przyrost pędów wynosi 2-2,5 m.
- Jedną z największych zalet winorośli amurskiej jest jej
bardzo duża odporność na mróz. Pnącze z powodzeniem uprawiane może być nawet w północnej Rosji, która znana jest ze swojego srogiego klimatu. Bardzo często gatunek ten wykorzystywany jest do krzyżówek z innymi gatunkami winorośli, w szczególności winorośli właściwej, celem tworzenia
mocnych i odpornych na mróz odmian.
- Faszerowane liście winogron to
przysmak kuchni tureckiej. Oryginalna nazwa potrawy to sarma, inne, często spotykane nazwy dla tego niezwykle smacznego dania to yaprak lub dolma.
|
|
PRZEPIS DNIA
Gołąbki z liści winogron
- Składniki: 50 liści winorośli, 40 dag mięsa mielonego, 1 cebula, 3/4 szkl. ugotowanego ryżu, 2 łyżki koperku, 2 łyżki natki pietruszki, sól, pieprz, bułka tarta, 2 jaja, 1 łyżka mięty, oliwa, plastry cytryny i liście winogron do wyłożenia naczynia, 1/2 l bulionu.
- Przygotowanie: Opłukane liście winogron sparzyć wrzątkiem. Cebule posiekać i zeszklić na oliwie. Przygotować farsz z mięsa, jajek, tartej bułki, ryżu, cebuli, koperku, mięty, natki i przypraw. Masę nakładać na liście i zawijać małe gołąbki. Można zwijać po 2 liście założone na siebie jeżeli liście są małe. Dno naczynia wyłożyć liśćmi winogron i plasterkami cytryny. Na nich dość ciasno układać gołąbki, zalać wodą i docisnąć talerzem. Dusić na małym ogniu ok. 90 min.
- Wiele czyni młodość, wiele czyni wino! Smacznego!
|
|
NA FOTOGRAFII
Winorośl amurska Vitis amurensis
|
|
|
DLACZEGO WARTO KUPIĆ ROŚLINY U NAS
-
Wszystkie sadzonki drzew i krzewów owocowych staramy się dostarczać w bardzo dobrym stanie, zdrowe i zadbane.
Dokładamy wszelkich starań, aby wygląd materiału sadzeniowego spełniał Państwa oczekiwania. Poza tym na większości stron naszych ofert
na ostatnim zdjęciu poniżej przedstawiamy wygląd przykładowych rzeczywistych sadzonek, aby każdy mógł zobaczyć co
kupuje.
- W okresie zimowym, wczesnowiosennym lub późnojesiennym możliwe są braki poszczególnych
gatunków, co naturalnie związane jest z sezonem wegetacyjnym roślin. Sadzonki często mają naturalnie przycięte czubki celem rozkrzewienia się pędu głównego.
- Sadzonki drzew i krzewów owocowych przeważnie wysyłane są w formie paczki kartonowej.
|
|
|
|
Postaw nam wirtualną kawę ;-)
Z góry dziękujemy!
|
« wstecz
|
KONTAKT
|
| [email protected] | |
do 15-ej: 604-197-556,
po 15-ej: 692-474-891,
Jeśli chcesz sprawdzić czy Twoja przesyłka została wysłana zadzwoń (najlepiej po południu ok. godz. 16-19-ej) na nr tel.: 604-197-556
|
|
|