Nasiona Gryka zwyczajna ziele gryki
Fagopyrum esculentum
Gryka zwyczajna (Fagopyrum esculentum) to roślina jednoroczna o krótkim okresie wegetacji uprawiana od tysięcy lat.
Owoc gryki jest trójgraniasty, ostro zakończony, wykorzystywany do produkcji kaszy gryczanej czy też mąki.
Gryka jest rośliną miododajną, zapylana głównie przez pszczoły, które produkują miód gryczany. Gryka zwyczajna należy do
rodziny rdestowatych; zwykle osiąga około 80-100 cm wysokości. Jej znakami rozpoznawczymi są: czerwona lub zielona, pusta
w środku, łodyga; strzałkowate lub sercowate liście; drobne białe lub lekko różowe kwiaty, tworzące niewielkie kwiatostany.
Gryka jest rośliną ciepłolubną, wrażliwą na przymrozki i zmienne warunki pogodowe. Wymaga stanowiska słonecznego, osłoniętego od wiatru.
Gryka zwyczajna, nazywana także kaszą gryczaną, to jedno z najzdrowszych i najprzyjaźniejszych ziół, które zasługuje na szczególną uwagę. Ta niepozorna roślina, bogata w wiele cennych składników, od wieków odgrywa ważną rolę w diecie wielu ludzi na całym świecie.
Gryka zwyczajna to nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe zioło, które zawiera wiele wartości odżywczych, takich jak białko, węglowodany, błonnik, a także witaminy i składniki mineralne. Kasza gryczana jest szczególnie polecana osobom, które prowadzą zdrowy styl życia, ponieważ nie tylko dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, ale także pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała.
Nie bez powodu gryka zwyczajna jest uznawana za jedno z najzdrowszych i najprzyjaźniejszych ziół. Jej właściwości prozdrowotne są nieocenione, a jej smak i aromat są nie do podrobienia.
Warto zatem częściej sięgać po to zdrowe zioło, aby cieszyć się jego korzystnymi właściwościami i przyjemnym smakiem.
Opakowanie zawiera
5 sztuk nasion.
|
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Gryka zwyczajna spełnia również funkcję rośliny fitosanitarnej, ponieważ zwalcza nicienie występujące w glebie.
- Napary z ziela gryki oraz spożywanie kaszy gryczanej sprzyjają wydalaniu pierwiastków promieniotwórczych z organizmu.
- Właściwości lecznicze herbaty gryczanej
zmniejsza bóle brzucha,
łagodzi dolegliwości ze strony układu trawiennego,
zapobiegam chorobom takim jak wrzody układu pokarmowego i zapalenie błony śluzowej, a także zmniejsza ryzyko ich wystąpienia,
usprawnia proces trawienia.
|