|
Cena: 29.90 zł/szt
|
|
|
drzewa Kasztan jadalny D44 - Castanea sativa |
|
|
|
|
kasztan_jadalny_castanea_sativa
PODSTAWOWE WIADOMOŚCI
Kasztan jadalny
jako drzewo bardziej nadaje się do parku lub
dużego ogrodu niż do domowego małego ogrodu ze względu na swoją wielkość,
ponieważ trzeba przewidzieć, iż dorosły kasztan osiągnie 18-20 m wysokości.
Kasztanowca jadalnego sadź na skraju parku bądź w dużym ogrodzie przy skraju
ogrodzenia. Kasztany rosną bez kłopotów. Drzewa te uważa się jako odporne na
suszę. Duże brązowe orzechy wykształcają się wewnątrz kulistych kolczastych
okryw.
Kasztan jadalny daje obfite plony jadalnych
orzechów po gorącym i suchym lecie. Kasztany są bardzo smaczne, mają szerokie zastosowane w
domowej kuchni.
|
Kasztan jadalny Castanea sativa |
PODSTAWOWY OPIS
-
Rodzaj rośliny: duże drzewo ozdobne oraz
owocowe pochodzące z
południowo - wschodniej Europy i Kaukazu. Korona szeroka, parasolowata, wiek
do 500 lat. Kora ciemnobrązowa mocno spękana.
-
Zastosowanie: do nasadzeń pojedynczych, w
dużych ogrodach, jako piękne
drzewo ogrodowo - parkowe.
Wysokość: w warunkach polskich
do 20-25 m.
-
Liście: podłużne, lancetowate, ząbkowane,
ciemnozielone, jesienią żółte.
-
Kwiatostany: męskie w kotkowatych kłosach,
biało - żółte, długość do 35 cm, żeńskie zielonkawe. Kwitnie w maju.
-
Owocuje: kolczasta okrywa, zielona do
brązowej, w niej dwa brązowe nasiona (kasztany jadalne) bardzo smaczne
używane szeroko w wielu krajach (np. Francja, Włochy) do różnych potraw.
-
Stanowisko: najbardziej preferuje miejsca
ciepłe, słoneczne, na które zagląda często popołudniowe słońce.
-
Warunki glebowe: głęboka, próchniczna gleba
ogrodowa, wilgotna, przepuszczalna, lekko kwaśna.
-
Mrozoodporność: gdy młode należy okrywać,
kilkuletnie w pełni odporne na krajowe mrozy.
-
Roślina wieloletnia, w upalne lato dobrze
podlać, dość szybko rośnie.
|
DODATKOWE UWAGI
-
Kasztan jadalny sadzony jest w
parkach jako drzewo ozdobne, a w ogrodach jako drzewo owocowe.
Jego orzechy, zwane kasztanami zawierają dużo skrobi, cukru,
białka i tłuszczy roślinnych. Występuje w nich sacharoza, kwas
jabłkowy, cytrynowy, lecytyna, znaczne ilości witamin B i K.
Kasztany są bardzo smaczne, podawane są do jedzenia w stanie
surowym, gotowane lub pieczone.
-
Medycyna wykorzystuje wszystkie
części rośliny. Kasztany posiadają w sobie cenny składnik
chemiczny, którym jest escyna, mieszanina saponin
trójterpenowych o właściwościach uszczelniania ścian naczyń
krwionośnych i zmniejszania obrzęków. Najwięcej ich zawierają
świeże, pozbawione łupiny niedojrzałe nasiona, z których
produkuje się wyciąg alkoholowy. Ponadto kwiaty, liście, nasiona
i owoce zawierają flawonoidy, garbniki, cukry, kwasy
polifenolowe, karotenoidy, witaminę C i związki kumarynowe. O
wywary oraz wyciągi z kasztanowców jadalnych pytaj w aptekach.
-
Owoce kasztany gdy dojrzeją i
wysypią się z łupin często wykorzystywane są do robienia
ludzików i innych stworów przez dzieci.
|
NA FOTOGRAFII
Kasztan jadalny Castanea sativa
więcej o
krzewach ozdobnych... zobacz
porady...
|
|
| |