|
DRZEWA OWOCOWE -> GRUSZE -> Grusza zachodnia General Leclerc drzxo1 |
« wstecz
|
Cena: 24.90 zł/szt
DO KOSZYKA
|
|
|
Grusza zachodnia General Leclerc drzxo1 - Pyrus communis general Leclerc |
|
|
|
|
Grusza zachodnia General Leclerc Pyrus communis General Leclerc
|
|
PODSTAWOWE WIADOMOŚCI
Grusza Leclerc jest to odmiana gruszy, która przywędrowała do nas z Francji.
Charakteryzuje się bardzo dużymi
i niezwykle soczystymi owocami, które są olbrzymie, kształtu typowo gruszkowatego, o gładkiej zielonożółtej skórce,
prawie całkiem pokryte brązowo – żółtym atrakcyjnym ordzawieniem.
Smaczna, deserowa odmiana o delikatnym, soczystym i aromatycznym miąższu, osiągająca dojrzałość zbiorczą na początku października. Owocuje obficie i regularnie.
Można ją uprawiać zarówno towarowo jak i amatorsko.
Drzewo początkowo rośnie bardzo silnie, tworząc korony
średnio zagęszczone z dość długimi konarami wzniesionymi do góry.
Po wejściu w okres owocowania wzrost słabnie. Dobrze zrasta się z pigwą, na której bardzo wcześnie wchodzi w okres owocowania.
Gruszki zawierają dużo potasu, błonnika, żelaza i witaminy C, także sporo cukrów prostych. Wbrew opinii nie są kaloryczne. Pobudzają trawienie i perystaltykę jelit,
likwidują zaparcia. Mają też właściwości moczopędne Pomagają regulować ciśnienie krwi, dlatego powinny znaleźć się w jadłospisie osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze.
|
|
SZCZEGÓŁOWY OPIS
- Rodzaj rośliny: Grusza Leclerc, należy do rodziny różowatych.
- Zastosowanie: odmiana wybitnie deserowa, wcześnie wchodzi w okres owocowania (w 3–4 roku po posadzeniu). Owocuje bardzo
plennie, corocznie.
- Kwiaty: białe, kwitną w maju.
- Owoce: są duże, jajowate o gładkiej zielonożółtej skórce, prawie całkiem pokryte brązowo – żółtym ordzawieniem. Miąższ
jest kremowobiały, drobnoziarnisty, bardzo aromatyczny i soczysty; szypułka krótka średniej grubości. Owoce nadają się do bezpośredniego spożycia oraz na przetwory.
- Liście: ciemnozielone, opadające na zimę.
- Zbiór: przypada na przełomie IX/ X, dojrzałość konsumpcyjną osiągają po kilkunastu dniach.
- Stanowisko: najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych.
- Warunki glebowe: gleby żyzne, przepuszczalne, dostatecznie ciepłe, bogate w substancje organiczne.
- Odporność na warunki zimowe: średnio wrażliwa na mróz. Ważnym czynnikiem w uprawie grusz jest woda.
Jej kresowe niedobory bardzo źle wpływają na wzrost i rozwój drzew, a co za tym idzie, pogarsza się wygląd i walory smakowe owoców.
- Odporność na choroby i szkodniki: średnio wrażliwa na zarazę ogniową i parcha.
|
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Grusza jest gatunkiem bardzo starym i towarzyszy człowiekowi już od tysięcy lat. Dowodem
są nasiona tego gatunku znalezione w wykopaliskach z epoki kamiennej.
W starożytnej Grecji i Rzymie zakładano sady gruszkowe. Z
biegiem lat grusze stawały się coraz bardziej popularne. W XVII grusza na dobre zagościła w Europie.
Do Polski sprowadzili ją zakonnicy, którzy uprawiali je w ogrodach przyklasztornych. Z czasem znalazła się w sadach magnatów i szlachciców. Pod koniec XIX w
gruszka była bardziej popularna niż jabłka.
- Grusze należą do drzew średniej wielkości, choć trafiają się jeszcze odmiany bardzo wysokie
do 20 m, które niezwykle malowniczo prezentują się w przydomowych ogródkach.
- To gatunek
ciepłolubny, dlatego lepiej udaje się w rejonach o łagodnych zimach
i ciepłym sezonie wegetacyjnym. Jej drzewa są bardziej narażone na
przemarzanie zimą niż jabłonie.
- Obecnie przyjęło się,
że do nasadzeń wybieramy odmiany niskie, które powinny w pełni
owocowania dawać nam około 10 -15 kg owoców
z jednego drzewa.
- W smaku soku gruszek
czuć lekką cierpkość, która pochodzi z garbników sprzyjających
wydalaniu z organizmu zbędnych i toksycznych substancji. Ponadto
zawarte w nich garbniki wykazują właściwości przeciwwirusowe.
- W kuchni najczęściej
gruszki wykorzystywane są do spożycia surowe, ale i po przetworzeniu
do ciast, musów, nalewek, kompotów, przetworów oraz jako susz do
wigilijnego kompotu.
|
PRZEPIS DNIA
Gruszki w czekoladowym sosie
- Składniki: 1kg gruszek, 1/2 szklanki wody, 5 łyżek cukru, 3/4 szk. mleka,
kakao, skórka pomarańczowa, 3 żółtka
- Przygotowanie: Gruszki obrać ze skórki, podzielić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Następnie gotujemy wodę z 1 łyżką cukru oraz skórką pomarańczową. Wrzucamy owoce do wrzątku, gotujemy chwilkę do momentu , aż będą miękkie.
Gruszki odsączamy i wyjmujemy na talerz. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Mleko zagotowujemy z 3 łyżek kakao i 1 łyżkę cukru. Zdejmujemy z ognia i dodajemy utarte żółtka. Tak przygotowana masą zalewamy gruszki i odstawiamy do lodówki. Przestudzony deser podajemy np. z bitą śmietaną i świeżym listkiem mięty.
- Przy ładnym stole pełnym jedzenia składamy sobie życzenia! Smacznego!
|
NA FOTOGRAFII
Grusza zachodnia General Leclerc Pyrus communis General Leclerc
|
|
|
DLACZEGO WARTO KUPIĆ ROŚLINY U NAS
-
Wszystkie sadzonki drzew i krzewów owocowych staramy się dostarczać w bardzo dobrym stanie, zdrowe i zadbane.
Dokładamy wszelkich starań, aby wygląd materiału sadzeniowego spełniał Państwa oczekiwania. Poza tym na większości stron naszych ofert
na ostatnim zdjęciu poniżej przedstawiamy wygląd przykładowych rzeczywistych sadzonek, aby każdy mógł zobaczyć co
kupuje.
- W okresie zimowym, wczesnowiosennym lub późnojesiennym możliwe są braki poszczególnych
gatunków, co naturalnie związane jest z sezonem wegetacyjnym roślin. Sadzonki często mają naturalnie przycięte czubki celem rozkrzewienia się pędu głównego.
- Sadzonki drzew i krzewów owocowych przeważnie wysyłane są w formie paczki kartonowej.
|
|
|
|
Postaw nam wirtualną kawę ;-)
Z góry dziękujemy!
|
« wstecz
|
KONTAKT
|
| [email protected] | |
do 15-ej: 604-197-556,
po 15-ej: 692-474-891,
Jeśli chcesz sprawdzić czy Twoja przesyłka została wysłana zadzwoń (najlepiej po południu ok. godz. 16-19-ej) na nr tel.: 604-197-556
|
|
|