|
Cena: 8.90 zł/szt
DO KOSZYKA
|
|
|
Nasiona Fenkuł włoski szt5 Nxx573 - Foeniculum vulgare |
|
|
|
|
Fenkuł włoski, koper włoski, koper słodki warzywo
|
Fenkuł włoski, koper włoski, koper słodki warzywo Foeniculum vulgare
Fenkuł włoski, koper włoski, koper słodki warzywo to
niespotykana odmiana, uprawiana dla dużej, białej lub jasnozielonej
bulwy (cebuli), z której wyrastają zielone łodygi przypominające koper ogrodowy. W okresie kwitnienia łodygi zwieńczone są kwiatostanami, z których pozyskuje się nasiona. Jadalne są właściwie wszystkie jego części – cebula, łodygi, liście, a także – jako przyprawa - kwiatostany i owoce.
Fenkuł jest bardzo bogaty w witaminę C, która również jako silny antyutleniacz wspomaga układ odpornościowy organizmu, wzmacnia naczynia krwionośne i neutralizuje wolne rodniki. Jedna roślina pokrywa w całości dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Koper włoski, jako bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego przyczynia się też do obniżenia poziomu cholesterolu. Ponadto roślina jest bogata w witaminę B1.
Warzywo można jeść na surowo, jako dodatek do sałatek – jego chrupiąca cebula o lekko słodkawym smaku i anyżkowym aromacie może stanowić odświeżającą nutę w wielu daniach. Aby warzywo straciło nieco anyżowy aromat, trzeba je poddać obróbce cieplnej.
Bulwy fenkułu można gotować, smażyć, dusić i grillować.
Fenkuł włoski, koper włoski, koper słodki warzywo można wysiewać wprost do gruntu po 15 maja.
Opakowanie zawiera 5 sztuk nasion.
|
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Koper włoski, inaczej fenkuł, posiada liczne właściwości lecznicze, dlatego znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej m.in. jako środek na wzdęcia i kaszel. Z kolei herbatka z kopru włoskiego powszechnie jest uważana za sprawdzony sposób m.in. na kolkę u niemowląt, pobudzenie laktacji czy złagodzenie bólu miesiączkowego.
- Roślina należy do rodziny selerowatych. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, ale dziko rosnący koper włoski można spotkać również na ziemiach południowej Azji – w Pakistanie, Afganistanie i Iranie.
-
Suszone nasiona kopru włoskiego można przechowywać do 6 miesięcy w suchym miejscu, najlepiej szczelnie zamknięte, aby nie traciły charakterystycznego aromatu.
|
NA FOTOGRAFII
Fenkuł włoski, koper włoski, koper słodki warzywo Foeniculum vulgare
|
|
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
-
Jesteśmy w czołówce wśród
internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
-
Posiadamy wieloletnie doświadczenie
w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych
klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu
profesjonalizmowi.
- Produkty,
które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością,
korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
-
Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz
zapewniamy miłą i fachową obsługę.
|
|
|
|
Postaw nam wirtualną kawę ;-)
Z góry dziękujemy!
|
« wstecz
|
KONTAKT
|
| [email protected] | |
do 15-ej: 604-197-556,
po 15-ej: 692-474-891,
Jeśli chcesz sprawdzić czy Twoja przesyłka została wysłana zadzwoń (najlepiej po południu ok. godz. 16-19-ej) na nr tel.: 604-197-556
|
|
|