Cząber ogrodowy - Zioła szerokie torebki
Satureja hortensis
Cząber ogrodowy to roślina jednoroczna osiągająca wysokość do 25cm, o rozgałęzionym systemie korzeni i krzaczastych, delikatnie kosmatych łodygach. Cała roślina jest wysoce aromatyczna. Surowcem jest jej ziele o silnym, korzennym zapachu i cierpkim smaku – w stanie świeżym i suszonym. Ziele zawiera 0,8-1,5% olejku lotnego, złożonego z karwakrolu i cymenu oraz garbniki, żywice i śluzy. Idealna przyprawa do potraw z warzyw strączkowych, do zup, tłustych mięs i marynat. W medycynie naturalnej uchodzi za środek tonizujący przewód pokarmowy i za silny środek antyseptyczny. Gałązki cząbru były wrzucane do ognia w celu stworzenia aromatycznego środka dezynfekującego. Nawet dzisiaj, z powodu jego ostrych olejów, jest powszechnie stosowany w pastach do zębów i mydłach.
Cząber ogrodowy ma zastosowanie kulinarne i lecznicze. Cząber wykazuje właściwości antybakteryjne, antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz słabe moczopędne. Pomaga przy zaparciach, zbyt intensywnej fermentacji w jelitach, biegunce oraz w stanach zapalnych skóry.
Poza cząbrem ogrodowym, uprawiać można również cząber górski (Satureja montana) o silniejszym aromacie i większej koncentracji olejków eterycznych.
Opakowanie zawiera 1 g nasion
Termin wysiewu: 2 poł. IV-V
Rozstawa: 40x40cm
Termin zbioru: VII-IX
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Cząber usprawnia pracę jelit i żołądka. Przyprawa ta działa poza tym przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Wywar z cząbru ogrodowego, cząbrowy olejek eteryczny lub olej z nasion stosowane są w stanach zapalnych oraz w nieżycie żołądka i przy biegunce. Cząber to niewymagająca roślina uprawna, dlatego warto hodować ją w ogrodzie lub w doniczce.
- Cząber warto uprawiać samodzielnie z co najmniej trzech powodów. Po pierwsze, świeży cząber trudniej nabyć w sklepie, w porównaniu do powszechnie dostępnych bazylii czy oregano. Sklepowe zioła nie mogą zresztą równać się tym własnoręcznie wyhodowanym w ogródku czy nawet na balkonie. Po drugie, kwitnący od lipca do sierpnia cząber posiada niebywałe walory ozdobne. Jego kwiaty są drobne i delikatne, w kolorze białym, różowym lub fioletowym. Po trzecie, cząber jest wyjątkowo przystępny w uprawie. Wyrośnie na każdym gruncie i nie wymaga nawożenia. Po wysianiu przykrywa się go jedynie cienką warstwą ziemi, by nasionka miały dostęp do światła. Roślinę podlewamy umiarkowanie, gdyż jest odporna na suszę. W czasie uprawy musimy pamiętać o regularnym odchwaszczaniu.
- Zarówno z perspektywy kulinarnej, jak i zdrowotnej, najcenniejszym skarbem cząbru ogrodowego jest zawarty w nim olejek eteryczny. Nadaje on przyprawie ciekawy i wyrazisty smak niepozbawiony ostrości. Cząber stosuje się przede wszystkim do dań mogących spowalniać trawienie, głównie do produktów strączkowych i tłustych mięsiw. Dodany do fasoli czy grochu wspomoże procesy trawienne i zadziała wiatropędnie. Cząber, dzięki zawartości olejków, powstrzymuje nadmierną fermentację w jelitach oraz wykazuje silne właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Udokumentowano, że radzi sobie nawet z takimi rodzajami bakterii, wobec których często nieskuteczne pozostają nawet antybiotyki.
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawców produktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.
|