Nasiona Cynamonowiec kamforowy
Cinnamomum camphora
Cynamonowiec kamforowy to pachnący krzew pochodzi ze wschodniej Azji, dorasta do 3 m wysokości. Nadaje się do uprawy doniczkowej jako ozdoba tarasu lub ogrodu, zimować musi w pomieszczeniu, najlepiej w temp. około 20 st.
Ozdobny z pięknych zimozielonych, dużych liści: młode są czerwonawe, potem stopniowo stają się ciemnozielone i błyszczące. Cała roślina intensywnie pachnie cynamonem, olejek i wywary uzyskiwane z liści mają działanie odświeżające i odkażające.
Kwiatki pojawiające się od maja do lipca białe lub kremowe, zebrane są w luźne wiechy, po zapyleniu przekształcają się w małe, prawie czarne, mięsiste jagody zawierające pojedyncze nasiona. Wszystkie części rośliny zawierają olejki aromatyczne. Olejek i wywary uzyskiwane z liści mają działanie odświeżające i odkażające. Cynamonowiec kamforowy jest źródłem kamfory, drewno od wieków jest wykorzystywane w Chinach do produkcji skrzyń.
Roślina łatwa w uprawie,
lubi stanowiska słoneczne i półcieniste, glebę przepuszczalną, wilgotną, odporna na szkodniki, może być przycinana i formowana, należy zimować w pomieszczeniu o temperaturze dodatniej.
Opakowanie zawiera 5 sztuk nasion.
|