Czereśnia ptasia
Prunus avium
Czereśnia ptasia, inaczej wiśnia to jedno z najbardziej okazałych drzew owocowych uprawianych w sadach.
Przy osiągających ponad 20m wysokości i 1m średnicy pnia czereśniach inne drzewa owocowe prezentują się... nadzwyczaj skromnie. Ale to nie dzięki ponadprzeciętnym rozmiarom czereśnie stały się jednymi z ulubionych drzew sadowniczych. Powodem są oczywiście ich wyjątkowo smaczne owoce. Owoce te, nazywane zresztą tak samo jak ich macierzyste rośliny czyli czereśniami, mają postać niewielkich, kulistych pestkowców. Z wyglądu czereśnie są bardzo podobne do wiśni, jednak ich smak nie jest kwaskowaty a słodki, przez co czereśnie bardziej niż wiśnie nadają się do bezpośredniego spożycia. Z drugiej strony czereśnie nie są tak bardzo aromatyczne jak wiśnie i rzadziej bywają używane do produkcji przetworów.
Czereśnia posiada stosunkowo duże wymagania i to zarówno pod względem jakości gleby, jak i wykonywanych czynności pielęgnacyjnych. Preferuje gleby zasobne, gliniaste i wilgotne, ale nie podmokłe. Lubi ciepłe i nasłonecznione stanowiska, choć toleruje też półcień. Wymaga pielenia, kopcowania, opryskiwania, często także irygacji. Kwiaty czereśni są bardzo wrażliwe na wiosenne przymrozki natomiast same owoce w trakcie dojrzewania mogą być zrywane przez grad czy silny wiatr. Duże straty powodują również ptaki, dla których czereśnie stanowią jeden z największych przysmaków. Wszystko to sprawia, że uprawa czereśni należy do dość kosztownych, a owoce są stosunkowo drogie.
Opakowanie zawiera 5 szt. nasion
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- właściwości zdrowotne tych owoców są trudne do przecenienia. Choć czereśnie w 80 procentach składają się z wody, to pozostałe 20 procent wypełniają witaminy i składniki mineralne. Tylko 100 g zawiera aż 222 mg potasu, który usuwa z organizmu nadmiar soli i dlatego dobroczynnie wpływa na serce, nerki oraz stawy. Są również w czereśniach witaminy z grupy B, a przede wszystkim witamina B5, wspomagająca leczenie artretyzmu. Spora ilość kwasów owocowych wraz z witaminami A i C działa na organizm oczyszczająco i odtruwająco, a jednocześnie poprawia stan i wygląd skóry. Dzięki obecności bioflawonoidów czereśnie, zwłaszcza czerwone, są zaliczane do świetnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki.
- nadają się na soki, kompoty, konfitury, dżemy, wino, nalewki czy likiery. W formie przetworów zachowują swoje lecznicze właściwości. Przed włożeniem owoców do słoika usuńmy pestki, bo zawierają związki cyjanowe (np. trujący kwas pruski), które mogą powodować migreny. Na kompoty i mrożonki najlepsze są duże owoce.
- Zawarte w czereśniach bogactwo składników mineralnych służy regulacji naszych narządów wewnętrznych. Jod wspomaga prawidłową pracę tarczycy, dzięki czemu hormony utrzymują się na odpowiednim poziomie, a zawarte w czereśniach witaminy z grupy B są zbawienne dla stawów i pomagają w leczeniu np. artretyzmu. Potas natomiast wypłukuje nadmiar soli, zatem świetnie działa na nerki i serce. Bioflawonoidy są doskonałym przeciwutleniaczem, więc mogą zapobiegać wielu chorobom, np. nowotworom. Zawarte w czereśniach witaminy C i A dbają o kondycję naszej skóry, dzięki czemu jest ona zdrowsza i silniejsza, a ponadto pomagają w oczyszczaniu i odtruwaniu organizmu.
|