Węgierka Wangenheima
Prunus domestica
Śliwka węgierka pochodzi z gatunku śliwy domowej i ma charakterystyczne wydłużone owoce o granatowej skórce lekko omszałej.
Odporność na mróz jest wysoka u wszystkich uprawianych u nas odmian śliw. Problem w ich przypadku stanowi groźna choroba - szarka (choroba wirusowa przenoszona przez mszyce), na którą Węgierka Wangenheima jest odporna. Śliwka Węgierka należy do jednego z czterech podgatunków śliwy domowej zwanego Oeconomica. Podgatunki śliw wynikają z pokroju drzew, budowy pędów, liści, kwiatów oraz owoców. Śliwki Węgierki charakteryzują się wydłużonymi, czasem elipsoidalnymi owocami, zwężonymi przy szypułce. Ich skórka jest granatowa lub brunatnogranatowa. Śliwki Węgierki cieszą się bardzo dużą popularnością.
Węgierkę posadźmy w ciepłym osłoniętym od wiatru miejsc. Jest mrozoodporna do temperatury -30 st. C- co przy ostatnich zimach jest całkowicie wystarczające. Drzewo woli gleby żyzne o pH 6.7- 7,1. Dobrze znosi nadmiar wody. W pierwszych latach po posadzeniu wymaga cięcia. Uprawiając śliwkę węgierkę warto ściółkować ją obornikiem lub kompostem. Wymaga obfitego nawożenia azotowego. Najlepszy termin sadzenia śliwy to jesień od października do pierwszych silniejszych przymrozków lub bardzo wczesna wiosna przed wegetacją. Sadzonki należy kupić w znanej szkółce, żeby mieć pewność że są dobrej jakości. Często można dostać śliwy szczepione na podkładkach z np. ałyczy. Wykopujemy dół większy niż bryła korzeniowa (uszkodzone korzenie wycinamy) - sadzimy tak by miejsce szczepienia było na powierzchni, ziemię wokół drzewka ugniatamy i mocno podlewamy.
Opakowanie zawiera 5 szt. nasion
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Śliwka węgierka jest cennym źródłem związków organicznych, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. Działają one antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowo. Oprócz tego niwelują wolne rodniki, które są odpowiedzialne za procesy starzenia się skóry.
- Polifenole obecne w śliwkach mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i wspierające układ krwionośny człowieka. Związki biologiczne z grupy polifenoli wykazują również działanie chroniące przed toksycznością leków oraz promieni UV. Te substancje organiczne wspierają procesy organizmu w trakcie gojenia się ran. Są również pomocne w walce z chorobami skórnymi czy astmą. Najwięcej tego organicznego związku znajduje się w skórce śliwek węgierek.
- Ten mały i niepozorny owoc ma aż do 40 różnych fenoli wpływających dobroczynnie na stan zdrowia człowieka. To właśnie dzięki kwasom fenolowym śliwka wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, dlatego jej spożycie może być cenne w profilaktyce chorób nowotworowych. Badania naukowe wykazały również, że fenole zawarte w śliwce węgierce skutecznie redukują ryzyko zachorowania na nowotwór piersi czy prostaty. Hamuje mutowanie się komórek na poziomie DNA, co jest niezwykle ważne w przypadku profilaktyki tej choroby.
- Kwas fenolowy chlorogenowy zawarty w śliwce węgierce redukuje również poziom LDL, czyli głównego transportera szkodliwego dla zdrowia cholesterolu. To właśnie lipoproteiny o niskiej gęstości są odpowiedzialne za występowanie chorób układu sercowo-naczyniowego, a głównie miażdżycy. Ponadto badania wykazały, że te związki biologiczne obniżają poziom glukozy we krwi.
- Dla osób odchudzających się polecane są w szczególności świeże śliwki ze względu na niższą wartość energetyczną oscylującą między 30-60 kcal w 100 g. Dla porównania suszone owoce mają około 240 kcal w 100 g – świeże śliwki mają zdecydowanie mniej węglowodanów.
- W przypadku suszonych owoców odnotowuje się większe stężenie witamin i składników odżywczych, takich jak np. magnez, potas czy sód. Mają wyższą zawartość błonnika utrzymującą się na poziomie ok. 9,4 g na 100 g (dla porównania, tego składnika w świeżych owocach jest 1,6 g). Zatem w celu urozmaicenia diety o cenne mikroelementy, warto zdecydować się na suszone owoce.
- Śliwka węgierka jest w stanie pomóc na wiele dolegliwości. Pomaga w szczególności w trakcie zmagania się z chorobami układu trawiennego. Oprócz tego dzięki dużej zawartości składników odżywczych jest w stanie wspomóc układ sercowo-naczyniowy czy korzystnie wpłynąć na samopoczucie.
|